AKO NA DOBRÝ PLAYLIST

05.11.2015 12:07

"Playlist" je v našom zbore zaužívaný názov pre zoznam pesničiek na omšu. V tomto článku prinášame niekoľko pravidiel, ktorými sa pri jeho tvorbe riadime my a môžu pomôcť našim speváčkam, prípadne niekomu, kto na túto stránku náhodou zablúdi. :)

 

Všeobecné zásady

  1. Na sv. omši v bežnú nedeľu je vhodné použiť rýchle aj pomalé piesne. To znamená, že by ich mal byť približne rovnaký počet a podľa možnosti by sa mali striedať (napríklad nepovažujeme za dobré, ak by boli od začiatku omše po obetovanie iba pomalé piesne a po zvyšok omše iba rýchle).
  2. Je vhodné vopred si pozrieť, aké na našu sv. omšu vychádzajú čítania a žalm. Pokiaľ máme nacvičený žalm s presne tým istým textom, ako je v lekcionári, je priam žiaduce ho zaspievať. Ak napríklad bude evanjelium o dobrom pastierovi, je dobré zaspievať napríklad počas prijímania pieseň s takouto tématikou.
  3. Pri tvorbe "playlistu" treba myslieť aj na to, o akú omšu ide - teda či je detská, mládežnícka alebo nie je zameraná na nijakú konkrétnu skupinu veriacich. Na detskej omši je vhodné zaradiť aj jednoduché piesne alebo ukazovačky, aby sa do spevu mohli aktívne zapojiť aj deti.
  4. Ak spievame na inej ako detskej omši, počas prijímania je dobré zamerať sa najmä na pomalé piesne a vytvoriť ľuďom priestor na modlitbu - určite sa lepšie modlí pri pokojnej piesni ako pri nejakej "vypaľovačke".
  5. Je dobré vopred vedieť, aké bude zloženie zboru, teda koľko spevákov a hudobníkov príde. Podľa toho potom vieme posúdiť možnosti zboru, napríklad či je vhodné na sv. omšu zaradiť dvojhlasné piesne.

 

Advent

  1. Počas adventu sa nespieva Glória.
  2. Vhodné sú piesne, kde sa spieva o očakávaní Pána, prípadne o tom, že sa pripravujeme na jeho príchod (napríklad Otvárajte brány alebo Príde Pán, cestu mu pripravme).

 

Vianoce

  1. Nosnou časťou sv. omší počas Vianočného obdobia sú samozrejme koledy. Dajú sa však vhodne doplniť radostnými piesňami, v ktorých sa spieva o radosti z Pánovej prítomnosti.
  2. Výborným doplnkom k vianočným piesňam sú hudobné nástroje - či už flauty, rolničky alebo rôzne perkusie.

 

Pôstne obdobie

  1. Počas pôstneho obdobia sa nespieva Glória a namiesto Aleluja sa spieva iný nápev (napríklad Chvála Ti, Kriste, Kráľ večnej slávy).
  2. Počas pôstu sa počas omše nespievajú veselé a rýchle piesne. Hodia sa skôr pomalé a hĺbavé, pretože si budeme onedlho pripomínať utrpenie Ježiša.

 

Veľkonočné obdobie

  1. Najvhodnejšie sú piesne, kde sa spieva o zmŕtvychvstaní Ježiša. Môžeme však použiť ľubovoľné veselé a oslavné piesne.

 

Aké je poradie piesní?

Na záver prikladáme aj "šablónu playlistu" - teda v akom poradí nasledujú jednotlivé časti omše, kde zbor spieva.

  • Úvod
  • Pane, zmiluj sa
  • Glória (okrem adventu a pôstu)
  • Žalm
  • Aleluja (počas pôstu iný nápev)
  • Obetovanie
  • Svätý
  • Otčenáš
  • Baránok Boží
  • Prijímanie (3-5 piesní)
  • Záver